sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Ravintola Qulma 27.4, 4.5 - ja myöhemminkin

JULLE: Huono omatunto on kalvanut minua alkukesästä lähtien. Edellinen arvosteluni ei nimittäin tehnyt oikeutta ravintola Qulmalle. Alla olevien keväisten arvostelujen jälkeen olen lounastanut Qulmassa kolmesti ja kokemus on joka kerta ollut kertakaikkisen miellyttävä.

Erityismaininnan ansaitsevat gazpacho ja hyvä palvelu.

Kylmä kasviskeitto on tuhtia ja varsin hyvin maustettua, minkä lisäksi se on oiva valinta hellepäivän lounaaksi. Toki toivon, että sitä tullaan tarjoilemaan vuoden ympäri, myös pakkasen paukkuessa.

Palvelu on joka kerta ollut luonteikkaan ystävällistä ja huomioivaa. Edellisellä kerralla päivän menuun ei edes kuulunut gaspacho, mutta tämä asiakaspalvelun aatelinen tarjosi sitä tiskin alta vaihtoehdoksi tomaattikeiton lisäksi. Kyllä kiitos!

Iso plussa kesäkuun alussa valikoimiin ilmestyneestä soijamaidosta, jota saa kahviinsa ilman eri veloitusta , päinvastoin kuin monessa muussa paikassa.

Vegaanimiinusta taas on pakko antaa tuotehyllyltä löytyvästä hanhenmaksa(ankka?) patésta.

Lounastan ulkona 1-2 kertaa viikossa. Aiemmin kritisoin keittolounaan kovaa hintaa, mutta kyllä sen pari euroa ekstraa mieluusti maksaa laadusta ja palvelusta. Amerikan reissu sai minut entisestään odottamaan asiakkaan huomioivaa palveluasennetta.

Qulmassa yksin lounastaessani olen jakanut makuelämystäni tekstiviestitse reaaliajassa. Vähään aikaan minun ei tarvitse sortua moiseen junttiuteen, sillä olen sopinut Qulmaan jo kolmet lounastreffit.


JULLEN VANHEMPI TEKSTI:Olen lounastanut lyhyen ajan sisällä ravintola Qulmassa kahdesti. Päätökseeni palata vaikutti tiukka aikataulu ja Qulman edullinen sijainti työpaikkaani nähden: eväät olivat jääneet väsäämättä ja lähikaupan ainoa varteenotettava vegaaninen vaihtoehto, Finduksen pakastefalafelateria, oli saavuttamassa saturaatiopisteen lounasrepertoaarissani.

Ravintola Qulma on aamiais- ja lounasravintola, joka on palvellut kruununhakalaisia huhtikuun puolivälistä lähtien. Aiemmin paikalla toimi Cafe Entré, jonka pimeyteen oli mukava välillä karata tietokoneen äärestä tuulettamaan aivojaan, kun ei ihan kehdannut viereiseen Pataässäänkään kesken työpäivän liueta. Entréssä kun oli jotain rauhoittavaa ja inspiroivaakin mennen ajan tunnelmaa leivoksineen ja tummine puupintoineen.

Qulmassa menneestä on jäljellä vain joitain fragmentteja, jotka eivät pääse rikkomaan persoonattomasti uudistetun ravintolan modernia ilmettä. Kotisivuilla viitataan pitkään kestäneeseen remonttiin, mutta jos joku ravintolan sisustuksessa häiritsee, on se keskeneräisyys. Niin tai näin, neutraali modernius tuskin ketään ovelta varsinaisesti käännyttääkään.

Jokin Qulmassa ennemminkin houkuttelee, sillä se vaikuttaisi ainakin lounasaikaan olevan ilmeisen suosittu. Lounastajia houkutellaan keittobuffetilla, jossa valittavana on kolme eri keittovaihtoehtoa, joita voi nauttia rajattomasti. Salaattiannoksiakin ja voileipiä on tarjolla, mutta vegaanivaihtoehtoa ei näistä löydy. Ehkä eri pyynnöstä valmistaisivat?


Molemmilla kerroilla kolmesta vaihtoehdoista kaksi oli kasvikeittoja joista toinen vegaaninen. Ensimmäisellä kerralla nautin tomaattikeiton ja toisella kasviscurrykeiton. Keiton seuraksi oli tarjolla auringonkukansiemeniä, cashewpähkinöitä, muhkeita krutonkeja, perushöttöä parempaa vaaleaa leipää, sekä levitettä, joka ensimmäisellä kerralla oli kasvisrasvaa ja toisella oikein mainiota basilikäöljyä.

Tomaattikeitto oli ihan maukas, mutta harvoinpa sitä huonoa tomaattikeittoa saakaan. Oli se joka tapauksessa keskivertoa tuhdimpaa ja mausteisempaa. Currykeittokin oli ihan hyvää, vaikkakin se olisi voinut jopa minun pullamössömakunystyröilleni olla hieman maustetumpaa.

Haluan nyt tähdentää, että ruoka on hyvää, ei todellakaan mitään perussoppatykkiosastoa. Se lähentelee ehkä jopa gourmetia. Tai mitä minä noista tiedän, enhän ole ruokatoimittaja.

MUTTA: 9,20€ on mielestäni keittolounaasta liikaa, vaikka keittovaihtoehtoja olisi kolmekin - ja kyllä, söin molempia keittoja kaksi täyttä lautasellista kruntongein, siemenin ja pähkinöin tuhditettuina ja sain mahanikin täyteen. Liian kallista silti. Hyvä mieli lounaasta voisi jäädä ehkä tammikuussa, kun naistenlehdet ovat saaneet minutkin uskotelluksi, että jouluna tuli syötyä liikaa, olen inhottava ja voin saada ihmisarvoni takaisin vain elämällä keitto- ja salaattiravinnolla kuukauden päivät.

Kahviasiaa vielä. Ravintolassa on - ilmeisesti Entrén perintönä - vaikuttavan oloinen espressokone ja hyvää, voimakasta italialaista kahvia. Valitettavasti minulta jää vielä päiväcappuccinot sieltä hakematta sillä, ainakaan toistaiseksi ei soijamaitoa Qulmasta saa. Soijamaidon tarjoilun kannattavuus luvattiin kyllä ottaa harkintaan.

Palvelu Qulmassa pelasi. Henkilökuntaa oli runsaasti ja se vastaili kysymyksiin mielellään.

Tulihan tässä reilun A-nelosen mittaisessa arviossa sentään parin rivin verran ruoastakin puhuttua. Mutta onhan ilmapiirikin ruokaillessa tärkeä? Ja arvostelijan satunnainen naistenlehtikritiikki? Onhan?

Suositellaanko vegaaneille: Kyllä, varsinkin jos gazpachoa on tarjolla.
Mariankatu 13 B, Helsinki
maanantai - perjantai auki 8:00-17:00
lounas 11:00-14:30
brunssi 8:00-10:00
lauantai - sunnuntai suljettu

1 kommentti:

  1. Nyt on jo lokakuun loppupuoli,
    enkä ole saanut käytyä täällä Jullen kanssa vieläkään.
    Julle toi kuitenkin kotiin Qulman erinomaisen hyvää minttupestoa. Todella hatunnoston arvoinen, raikas ja, noh, minttuisa lisuke esimerkiksi maustamattoman soijajogurtin sekaan.
    Suosittelen todellakin!

    VastaaPoista