sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Piano, 22.4.

JULLE: Ravintola Piano on suosittu lounaspaikka Helsingin Kruununhaassa kaltaisteni virkahenkilöiden keskuudessa. Kaltaisuudella tässä viittaan vain ja ainoastaan tuohon virkahenkilöyteen, sillä jos nämä sadat alueen virkahenkilöt olisivat vegaaneja, Piano ei olisi suosittu lounaspaikka. Tai, todennäköisesti tällöin ruokalista poikkeaisi nykyisestä linjasta ja ravintola olisi edelleen suosittu.

Ja nyt tuntuu siltä, että tämä ei tule olemaan niitä nasevimpia arvostelujani.

Pianossa lounastajalla on valittavanaan kaksi eri ateriavaihtoehtoa: Kattavampi (9,50 €) sisältää laajan alkupala-salaattivalikoiman, keiton, kaikki lämpimät ruoat, kiisselin ja kahvin. Kevyempi (8,20 €) sisältää kaiken muun paitsi lämpimät ruoat. Menu, joka vaihtelee päivittäin, on nähtävissä ravintolan nettisivuilla.

Ravintola Pianon konsepti lounaspaikkana toimii hyvin: lounashetki on arvokasta aikaa, joten on tärkeää, että ruoan kimppuun voi hyökätä välittömästi eikä tarvitse ryhtyä kalastamaan tarjoilijan huomiota. Annos maksetaan tiskille lähtiessä, mikä vaatii hyvää muistia ja rehtiä luonnetta. Lisäksi tila on suuri, joten pöytä löytyy usein suuremmallekin joukolle.

Olen lounastanut Pianossa neljän viime vuoden aikana silloin tällöin ja ihan hyvin sieltä on maistuvaa kasvisruokaa löytynyt. Vegaaniruoan kanssa ei ollut ainakaan tällä kertaa niin helppoa. Olin ottanut ravintolaan etukäteen yhteyttä sähköpostitse ja tiedustellut seuraavan päivän ruokavaihtoehtojen vegaanisuudesta. Saman päivän aikana saapuneessa vastauksessa kerrottiin, että hernesosekeitto olisi vegaaninen ja salaattipöytää runsas.

Lounastreffit kollegan kanssa Pianoon siis ok. Muistin kyllä runsaan salaattipöydän, mutta jotenkin tämä muisto ei sykähdyttänyt minua sen enempää. Ja seisoessani sitten siinä salaattipöydän äärellä muistin miksi: ensi katsomalta tarjonta todellakin näytti houkuttelevalta, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että sieltä ei montaakaan lajia lautaselleni päätyisi.

Joojoo, saatan olla nirsokin, mutta väitättekö tosissaan että hillosipuli-lantturaaste-punajuuri-suolakurkku-etikkapaprika - salaatti olisi kamalan houkutteleva? Jos seassa ei olisi ollut eksoottisempia ananasta ja turkinpippuria, olisin voinut luulla olevani joulupöydän äärellä. Kyllähän nuo erikseen lautasen reunalle kelpaavat, mutta minusta salaattibuffetin yksi idea on juuri se, että eri ainesosat ovat yhdisteltävissä onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Verrokkina mainittakoon läheinen työpaikkaruokala, jossa tarjolla on vain kolmea - neljää salaattiainesta, mutta tuorepaprikasta (erivärisistä), persiljasta, rapeasta salaatista, tomaatista sekä auringokukansiemenistä ja maapähkinöistä saa rakennettua maistuvan annoksen.

Mainittava on kyllä, että Pianossa on tuon vakiovalikoiman lisäksi tarjolla myös kaksi valmiiksi rakennettua salaattia, joista (viikon menua silmäiltyäni) pääsääntöisesti ainakin toinen näyttäisi olevan vegaaninen.

Ananaksella ja raasteella puoliksi täytetty lautanen vasemmassa ja hernesosekeittolautanen oikeassa kädessäni näytin joltain painonvartijalta. Niin, kun tässä nyt tuo laihuus tuli puheeksi, niin sitä se keitto oli, laihaa. Olikohan keitosta päässeet herneet unohtumaan? No, vihreä vesi jos mikä on ainakin vegaanista. Onneksi tällä lounaalla tärkeintä oli joka tapauksessa keskittyä ystäväni kuulumisiin ja ruokailu tapahtui siinä ohessa. Joka lusikallisella en silti voinut olla miettimättä: Knorr vai Blå Band?

Lounas oli tällä kertaa pettymys, mutta ei tuo varmastikaan viimeiseksi Piano-lounaakseni jäänyt. Seuraavan kerran täytyy vain etukäteen varmistaa, että pääruokalajeista löytyy houkutteleva vegaanivaihtoehto.

Lähtöä tehdessäni ystävällinen omistaja huikkasi vielä, että toivottavasti söin koko rahan edestä. En syönyt.

Lounasbuffet: ma-pe 10.30-14.30
Pe-la 23-04
Muina aikoina ravintola auki tilauksesta
Rauhankatu 15, 00170 Helsinki
www.piano.fi

Sopiiko vegaaneille: Jos pitää perusmauista. Menu kannattaa tarkastaa etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti