perjantai 17. syyskuuta 2010

Rockin´ Raw, New York, 24.6.





MANU: Live-vegan-raw-organic-peruvian-new-orleanian-creole-cuisine-with-soul-from-williamsburg-brooklyn-to-you.

No, siinähän se tulikin.

Näin sattuvasti määrittelee itsensä Williamsburgin aarteisiin kuuluva, pelkkää vegaanista elävää ravintoa tarjoava ihanuus.

Elävä ravinto, niin.

Sehän on tällaiselle olutjunttivegaanille kuin soijanakki rekkamiehelle. Epäilyttävää rehunmussuttajien touhua. Siksi olen jotenkin melko ärtynyt, kun jäämme taksista (emme me taksilla New Yorkissa paljonkaan aja – me vain eksyimme Brooklynissa aivan täysin) nimenomaan Rockin´ Raw`n osoitteessa. Tajuan mielestäni ”liian myöhään”, että se on nyt sitä ituhippien ruokaa sitten luvassa, saatana.

Onneksi Rockin´ Raw sulattaa paksupäisimmänkin idiootin sydämen.

Ensiksikin on ainutlaatuinen miljöö: Jos vain menette kesällä, kannattaa kävellä ravintolan läpi suoraan uskomattoman idylliseen, rehevään ja suojaiseen pikku puutarhaan, joka on rauhallinen keidas keskellä, no, muutenkin aika rauhallista sivukatua mutta kuitenkin. Viihtyisämpää saa hakea. Kuin olisi jonkun tyypin takapihalla!

Toiseksi, ruoka on erinomaista ja palvelu todella ystävällistä. Tarjoilija on nuori punkahtava hipsteri, jonka mielestä kaikki mitä teemme tai sanomme on ”Awesome.” Erityisen awesome ovat valintamme ruokalistasta ja tämä blogi.

Awesome-mies kertoo myös että kyllähän täältä viiniä ja oluttakin saa. Sangria on vielä eilistä Angelica Kitcheniäkin raikkaampaa. En ole muistanut laittaa ylös tilaamamme blonde alen ja IPA:n merkkejä, mutta hyviä ovat nekin. Paikka suorastaan mainostaa oluitaan! Hyvä! Juuri näin!

Itse ruoka onkin sitten varmasta super-super-super-terveellisyydestään huolimatta aivan saatanallisen maistuvaa New Orleans –versiointia. Otamme alkupalaksi jakaaksemme pelkkiä kahdenlaisia lastuja, soul chipsejä ja yam chipsejä – kai me ajattelemme että ne sopivat hyvin oluen kanssa. Niin kuin sopivatkin. Edelliset ovat tehty pellavansiemenistä, jälkimmäiset jamssista ja molemmat ovat pienistä epäilyistämme huolimatta erinomaisia.

Otan pääruoaksi BBQ Super Food Mushroom Platen, koska kuka nyt voisi olla tuonnimistä annosta ottamatta. Viimeistään nyt minulle todistetaan, että elävä ravinto voi olla sekä hyvää että rekkamieskelpoista syötävää. Siinä on sieniä ”dekadenteimmassa mahdollisessa” BBQ-kastikkeessa, vihanneksien, riisin ja kukkakaalin kera. Annos on todella tujusti maustettu, ja 15 dollarin hintaankin nähden loistava.

Rockin´ Raw onnistuu itse asiassa täysin mahdottomassa silmänkääntötempussa. Ruoka on yhtä aikaa äärimmäisen terveellistä, annokset pienehköjä ja hintavia - mutta silti tämä on uskottavasti rasvaista ja täyttävää etelävaltioiden finger food-soul food –vedätystä!

Todella suosittelemisen arvoinen paikka sekä miljöön että mistään muualta löytymättömän sapuskan puolesta.

Julle:

Etsimme jo New Yorkin karttaakin tärkeämmäksi tulleesta Vegan Guide to New Yorkista lounaspaikkaa, joka sijaitsisi Brooklynin Williamsburgissa, lähellä keikkapaikkaa, jonne olisimme illalla menossa fiilistelmään Au Revoir Simonea.

Brooklynin houkuttelevasta ravintolatarjonnasta Rockin' Raw vaikutti sijaintinsa puolesta täydelliseltä.

Ensin vain täytyisi päästä sinne.

Olimme lukeneet matkaoppaasta, että New Yorkissa on aivan turha olettaa saavansa taksikyytiä neljän ja kuuden välillä. Olimme väsyneitä, nälkäisiä, turhautuneita ja karttakin muistutti jo origamia. Oli pakko yrittää saada taksi. Onnistuihan se - tosin vasta kahden minuutin ponnistelun jälkeen.

Manu todellakin vaikutti tyrmistyneeltä jäädessämme taksista pois ja tajutessaan mihin ravintolaan olimme päätyneet. Mielestäni olimme tehneet päätöksen täydessä yhteisymmärryksessä, mutta mahdollista toki on, että hän oli lukenut kirjan arviosta ainoastaan kohdan, jossa ylistetään Rockin' Raw'n Cucumber mojitoja.

Raakaravinto. Se tuntui nyt olevan kynnys joka täytyi kohdata ja ylittää. Muutaman raa'an suomalaisen sanan se Manulta vaati, mutta muuten ennakkoluulot unohtuivat ylittäessämme ravintolan kynnyksen .

Nähdessäni Rockin' Raw'n satumaisen vehreän takapihan ainakin minä olisin tyytynyt vaikka raakaan perunaan (jotka kylläkin olivat kuusivuotiaan Jullen suurinta herkkua)

Mutta mitä valita toinen toistaan herkullisemmalta kuulostavista perulais-souldfoodannoksista? Päätöksen tekoa ei helpottanut tietoisuus siitä, että emme ehkä enää koskaan voisi palata tähän eedeniin.
.
Suuri osa pääruuista sisälsi sieniä. Koska en ainakaan vielä ole sienten suuri ystävä, pyrin valitsemaan ruuan jossa niillä olisi sivu- tai vielä paremmin statistirooli.

Suosittu perulainen ruokalaji Tacu-tacu voitti eksoottisuudellaan. (Tai siksi, että se kuulosti Tiki-baarin drinkiltä).

Rockin' raw'n versio sisälsi villiriisiä, turnipsimaista jicamaa, saksanpähkinöitä, seesaminsiemeniä ja sieniä. Annos tarjoiltiin banaanin lähiserkun plantainien ja rapeiden vihreiden vihreyksien kera. Tarjoilijan suosituksesta tilasin annoksen kruunuksi maailman ensimmäiseksi väitetyn raakaravinto-vegaanisen "paistetun munan". Kyllä se kivasti annokseeni sopikin, mutta erityispisteet sympaattisen sarjakuvamaisesta ulkonäöstä. "Munan" valmistukseen on menun mukaan käytetty ainakin kesäkurpitsaa ja kurkumaa.

Mikäpä siinä oli herkutellessa lintujen laulaessa, puista roikkuvien helminauhojen alla. Siinä oli hyvä. Emme enää viitanneet nauttimaamme ruokaan raakaravintona - tai edes ravintona. Miten mikään niin hyvä voisi olla ravitsevaa ja terveellistä?

Vastoin Manun pelkoa ruoka tyydytti nälkämme. Jopa siinä määrin, että emme vaivautuneet edes vilkaisemaan jälkiruokalistaa. Sekös nyt vähän harmittaa, sillä valikoimasta olisi löytynyt torttua, kakkua, keksejä, vanukasta vaativimmankin herkkusuun makuun. Laventeli-vanilja - tai cookies & cream -pirtelön huolisin tähän eteeni myös.

En minä tiedä oliko se tarjoilija hipsteri, mutta meidän silmissämme jokainen brooklyniläinen pillifarkkuinen ja flanellipaitainen nuorukainen näytti ironiselta metsurilta. Ihan vilpittömän oloisesti se kylläkin tuntui kaikkia valintojamme arvostavan.

Ja niin muuten arvostimme mekin.

Suositellaanko vegaaneille: Vegaaneille, kaikille, aina. Awesome.
178 North 8th Street, Brooklyn New York 11211
http://www.rockinraw.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti