torstai 5. elokuuta 2010

Viva Herbal Pizzeria, New York, 22.6 ja 28.6.


MANU: Täällä syödessä itkettää ensimmäisen, muttei läheskään viimeisen kerran reissun aikana. New Yorkissa pidetään vegaanista niin hyvää huolta! Olen tasavertainen ihminen! Minut huomioidaan!

Nyt on aika hiljentyä.

Vivassa on löydetty vegaanien Graalin malja. Sitä on etsitty vuosikaudet, sitä on pidetty pelkkänä myyttinä, taruna, legendana. Syömme pizzaa, jonka päällä on täysin vegaanista juustoa, joka maistuu ja tuntuu täysin aidolta asialta.

Siis täysin. Täy-sin. Se sulaa, venyy, ja ruskistuu. Se maistuu oikealle juustolle ja tuntuu suussa juustolle. EI OLE TODELLISTA! Kiitos Jeesus!! Kiitos Allah! Pyhä, pyhä, pyhä!

Itken taas tätä kirjoittaessani, pelkän muiston voimasta. Tätä on saatava Suomeen! KANSANLIIKE!

Kansanliikkeelle tiedoksi: Juusto on kanadalaisen Daiya-valmistamon uudehko tuote. Vivassakin sitä saa vain yhdessä pizzassa, onneksi muutenkin aivan täydellisessä soijarouhe-tomaattikastike –ihanuudessa. Voi miksei Suomesta!

Viva on muutenkin mainio, joskin kesähelteellä aivan helvetillisen kuuma paikka. Iso osa pizzoista on vegaanisia, ja mielikuvitusta ainakin on käytetty. Ensimmäisellä kerralla emme vielä tajua Dayan olemassaoloa, mutta Zen on hyvä pizza sekin. Siinä on yrttimaustettua misotofua, basilikapestoa, siitakesieniä, sipulia, valkosipulia ja aurinkokuivattua tomaattia. Toki tämä on enemmän piirakka kuin perinteinen pizza, mutta ei meillä lasketa. Herkullista, runsasta, mehukasta. Otan kaksi viipaletta ja tulen aivan liian täyteen.

Viva käyttää pizzoissaan kokojyvävehnää, usein myös spelttiä. Terveysruoan tuntu on vahva, mutta se ei haittaa koska kuori ja pizzapohja maistuvat. No, olutta ei tietenkään saa. Sopisi hyvin pizzan kanssa, se.

Viva ei miljöönä ole millään tavalla viihtyisä hengailupaikka. Se on pieni ja ankea kolo, joka siis myy newyorkilaiseen tapaan ennalta valmistettuja sliceja, jotka sitten lämmitetään uunissa. Ainoa pieni miinus tulee tästä paikallisesta hölmöstä tavasta, minusta oikea pizza leivotaan odottaessani.

Silti, rakastan tätä paikkaa. Muuttakaa Helsinkiin!

Def Jam –levy-yhtiön perustaja Russell Simmons muuten syö usein Vivassa. Hän on ollut vegaani vuodesta 1998.

JULLE: Olo oli kuin Kamut-sarjakuvan Katilla ja Jalolla herkkukaupassa kun valinnanvaikeuden kourissa kamppailevat suomituristit hämmästelivät Viva Herbalin runsasta vegaanipizzatarjontaa nenät kiinni vitriinissä.

Päädyin vaihtoehtoon, johon olisi epätodennäköistä törmätä ainakaan vähään aikaan Suomessa ja tuskin muuallakaan: Canja- pizzan hampulla maustettu spelttipohja oli täytetty hamppuöljyssä marinoidulla sipulilla, tomaatilla ja valkosipulilla, hampunsiemen-basilikapestolla, kalamataoliivitempehillä (tempeh on tofua jämäkämpi ja levymäisempi soijapaputuote) ja paahdetulla valkosipulilla.

Maukasta täytettä oli vallan tuhdisti ja spelttipohja oli varsin rapea ja maukas.

Ja kyllä, kyllä järki pakeni jättäen ison hymyn kasvoille kareilemaan. Tajuntakin laajeni: miksi minulta on pimitetty tämä herkku kaikki nämä vuodet?

Canja-annokseni jälkeen luulin, että olin oman ultimaalisen vegaanipizzanirvanani kokenut.

Niin väärin.

Vielä viimeisenä New York -päivänä - itse asiassa tuntina - oli aivan pakko käydä testaamassa Vivan juustopizzaslice, jossa olisi VENYVÄÄ juustoa. Ulkonäöltään ohutkuorinen juustopizza oli vitriinin vaatimattomin, mutta konstailemattomassa maussaan aivan taivaallinen. Voin helposti todeta, että pizza veti vertoja mille tahansa "oikeasta" juustosta nauttimalleni pizzalle. Ainoa mikä harmitti oli, että emme keksineet tuota juustopizzaa aiemmin eikä enää ollut aikaa, saatikka vatsassa tilaa nauttia toinenkin viipale.

Minua ei haitannut lainkaan tuo viipaleittain tarjoilu -päinvastoin, siinä oli sitä oikeaa Amerikan meininkiä. Ja Manu hei, jopa sinä olit täynnä vajaan kahden palan jälkeen, näinköhän olisi kokonainen pizza mennyt alas?

Internetistä löytämäni Viva Herbalin kotiinkuljetusmenun mukaan pizzoja näemmä saisi tilattua myös kokonaisina kokoa small tai -taivas varjele- large.

Jo ennen matkaa olin uteliaana bongaillut keittokirjoista ja lehdistä vegaanipizzaohjeita .Viva Herbal niittasi tavoitteeni, jonka kotiin palattuamme kirjasin amerikankielisen muistikirjani "to learn"-osioon: harjaannu syksyn ja talven aikana vegaanipizzamestariksi.

Suositellaanko vegaaneille: Aina ja iankaikkisesti. Viva Herbal Pizzeria 4 ever!
179 2nd Avenue, New York NY 10003
(Between 11th & 12th)
http://www.menupages.com/restaurants/viva-herbal-pizzeria/menu

2 kommenttia:

  1. Muistan lukeneeni kehuja tuosta pitsapaikasta, mutta jostain syystä en tullut ajatelleeksi, että haluaisin käydä siellä. Jos joskus vielä pääsen New Yorkiin ja Viva Herbal Pizzeria on silloin vielä olemassa, niin pyrin varaamaan hotellin mahdollisimman läheltä :D Tuo itkutunne on muuten mullekin tuttu juttu, sillä edelleenkin tulee itku, kun vain muistelen Lula's Sweet Apothecary jätskipaikan Maple Nut -jäätelöä.

    VastaaPoista
  2. Oj! Itku muuten tuli Lulan apteekissa meiltäkin: kaikki muut maut paitsi vanilja ja peanut butter oli päässeet loppumaan. Ei silti, kyllä nekin maistuivat.

    VastaaPoista