maanantai 2. elokuuta 2010

The Bagel Cafe, New York, muun muassa 22.6

MANU: New Yorkissa on heti ensimmäisenä aamunamme aivan sietämättömän kuuma. Ylihintainen St Marks Hotel (ei suositella kenellekään) on täysi murju, jonka ilmastoinnissa ja palvelussa on kauniisti sanottuna toivomisen varaa.

Heti on hiki (en pidä helteestä), mutta aamulla on pakko saada kahvia. The Bagel Cafe on oikeastaan hotellin alakerrassa, ja sopii siksi suunnitelmiin hyvin – kohta pitää jo ehtiä katsomaan Meksiko-Uruguayta.

Lähinnä take away –meininkeihin keskittyvä paikka on täynnä aamukiireisiä paikallisia. Hyvä merkki tietysti, ja kiihkeä tunnelma on täyttä New Yorkia. Bagel Cafessa ei ole mitään ihmeellistä, ja tavallaan juuri siksi se on ensimmäinen vihje siitä, millaiseen vegaanitaivaaseen olemme saapuneet.

Soijacappuccino tai -latte on tällaisessa peruskahvilassakin itsestään selvästi valikoimassa. Lisäksi ainakin cappuccino on hyvää ja tarpeeksi vahvaa. Iso muki todella on iso, lieneekö melkein puolilitrainen.

Oikeastaan parasta koko paikassa ovat tuoreet bagelit joista ainakin sipuli- ja seesaminsiemen- vaihtoehdot ovat erinomaisia. Lisäksi Bagel Cafesta saa rinkulan päälle erinomaisesti levittyvää tofu cream cheeseä, joka taitaa olla jopa paikan oma erikoisuus – ainakaan vastaavaa ei tule eteen enää koko reissulla.

Tämä on siis erilaista, kuohkeampaa ja maukkaampaa tavaraa kuin Suomessakin kaupoissa myytävä Tofuttin aika pahanmakuinen kermajuusto.

Syömme täällä lopulta monena aamuna, vaikka palvelu on aina joko töykeää tai erittäin töykeää. Perussettimme on kahvi, bagel tofuherkulla, tomaatilla ja sipulilla sekä tuorepuristettu appelsiinimehu. Hyvää, ja todella, todella täyttävää.

Paikan pizzapuolta emme testanneet, tarjonta ei ole vegaaniystävällistä.

JULLE: Bagel cafe. Hotellimme alakerrassa on paikka, jonka nimi rakentuu kahdesta maailmankaikkeuden kauneimmasta sanasta. Well, am I lucky!

Asuessani aikoinani Kaliforniassa lauantaiaamuni oli pilalla, ellen saanut vahvaa kahvia ja paahdettua seesami-bagelia kermajuustolla, tomaatilla ja punasipulilla. Seesamibagelin saatoin joskus vaihtelun vuoksi korvata sipulin tai unikonsiemenen makuisella, mutta täytteillä en lähtenyt eksperimentoimaan. Koskaan.

Sittemmin kun olen USA:ssa vieraillut, sama satsi on ollut joka reissun vakimässyä - ja hyvin odotettua sellaista. Eipä siis ihme, että ennen tätä ensimmäistä vegaanista Amerikan matkaa, jouduin erityispsyykkaamaan itseäni: ne bagelit voit Julle sitten unohtaa. Eihän ne edes olleet niin hyviä - päinvastoin, kamalan epäterveellistä höttöä.

Lousy try.

Ensimmäisenä aamuna en oikeastaan ollut visualisoinut itseäni minkäänlaisen aamiaisen ääreen. Olisin ollut tyytyväinen isosta kupista vahvaa kahvia jonkun paahtoleipäkäntyn kanssa. Aikaerosta tokkurainen mieleni kirkastui, kun näin Bagel Cafen listalla tofukermajuuston. PRAISE THE LORD! Minun ei täytyisi luopua tästäkään herkusta!

Tofukermajuuston maku oli niin rasvaisen täyteläinen, että aloimme luonnollisesti epäillä. (Epäily tuntuu olevan vegaaneille luonteenomaista ja varmastikin ihan syystä) Onkohan tämä täysin vegaanista? Laittoikohan se sittenkin tavallista kermajuustoa? Seuraavilla kerralla seurasin silmä kovana, mitä bagelini väliin levitettiin: ihan oikeaa kamaa oli.

Kermajuusto paitsi maistui taivaalliselle, sitä oli hävyttömän paljon. Päinvastoin kuin Manu epäili, tofukermajuusto tuskin kuitenkaan oli tuon paikan erikoisuus – bagel on niin suosittu itä-rannikon herkku, että ihmettelisin, jos tofujuustoa ei olisi laajemmalti tarjolla.

Bagel-entusiastilla ei ruoasta ollut siis valittamista. Saimme muutaman kerran hieman toisenlaisen annoksen kuin olimme tilanneet, mikä johtui varmasti siitä, että tiskillä oli kovin kiireistä ja meluisaa, ja tilaus kulki usein kolmen henkilön kautta. Se ärsytti.

Toisaalta, juuri bagelit ja hälinä tekivät aamuaterioinnista varsinaisen New York –elämyksen. Ja sellaisiahan matkalta oli tultu hakemaan.

Suositellaanko vegaaneille: Jos on jo muutenkin lähellä. Ja jos erinomainen tofukermajuusto kiinnostaa.
2 St Marks Place, New York NY 10003
(At 3rd Avenue)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti