maanantai 18. lokakuuta 2010

Millennium, San Francisco, 7.7.



MANU:
Mikään ei sopisi reissun San Franciscon –osuuden viimeiseksi ruokapaikaksi paremmin kuin Millennium. Kuvitelkaa vaikka Helsingin Taidehallin Farang – kokonaan vegaanisena.

”Vie vegaanisen fine diningin kokonaan uudelle tasolle”, kuten joku arvostelija on kirjoittanut.

Vaikka Millennium on aika iso, se on auki vain muutaman tunnin illassa. Varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Olisi kannattanut tehdä etukäteen.

No, pääsemme syömään oman pöydän sijasta pitkälle baaritiskille. Tästäkään ei oikeastaan muuta haittaa ole kuin se, että tuppaamme unohtumaan tiskin takana häärineeltä yhdeltä ainoalta tarjoilijattarelta. Paikan ainoa miinus siis henkilökunnan vähäisyydestä.

Mutta siis paikka on täysi keskellä viikkoa, eikä ihme. Ruoka on suoraan jumalilta ja idea, vegaanista lähiruokaa kaikilla mahdollisilla maailmankeittiön vivahteilla ja vuodenajan mukaan varioiden on Yhdysvalloissa ilahduttavan trendikäs.

Menu vaihtelee siis jatkuvasti. Tilaan uunikypsennetyn maissin kanssa tarjoiltavan tempeh-annoksen, jonka koostumus on myöhemmin tarkistettaessa hiukan muuttunut. Todella hyvää ruokaa joka tapauksessa. Laatukeittiön taitaa usein tunnistaa yksinkertaisista mauista, pelkistämisestä.

Tempehiä, maissia, kasviksia, ruskeaa kastiketta! Ihan kuin joku koulukeittiön liharuoka ulkonäöltään, mutta pähkinäisesti marinoitu tempeh on kyllä maultaan jotakin aivan muuta. Osaisinpa itse.

23 dollariahan tästä saa pulittaa, mutta ei se pahalta tunnu.

Olemme tullessamme jo valmiiksi täynnä ja joudumme jättämään alkuruoat väliin.

Siis ruoat.

Millenniumissa on kuinka ollakaan fantastinen drinkkimenu, vegaaniversioina paljon cocktaileja jotka normaalisti eivät meille sovi.

Näitä sitten tulee juotua. Muistaiskohan Julle tarkemmin, että mitä…?

JULLE:
Puistattaa joka kerta, kun muistan, että Millennium oli vähällä jäädä meiltä kokematta. Olin
nimittäin lukenut hotellilla edellisenä, toiseksi viimeisenä San Franciscon iltanamme VegNewsiä*,
jossa näin tämän palkitun ravintolan mainoksen.

Kyllä Manu, Julle muistaa kyllä cocktailit mutta, tai ehkä juuri siksi, ei ruoka-annoksiaan. Sen
verran kyllä muistan, että harmitti, kun piti mennä Manun ja ystäväni Cathleenin kanssa sopimaan,
että jokainen voi sitten närpsiä toistensa ruokia. Harmitti kovasti, kun olisin halunnut syödä koko
perunaherkkuni itse.

Tehtäköön selväksi, että tuskastuttavan hidas palvelu ajoi meidät juomaan.

Ei haitannut, että drinkkilista oli varsin laaja. Esimerkiksi luomuoluita, joista suurin osa oli
kalifornialaisten pienpanimoiden tuotteita, oli listalla yli 20 lajia. Erityismaininnan ansaitsee runsas
alkoholittomien cocktailien valikoima.

Nyt meitä kiinnostivat kuitenkin alkoholilliset cocktailit. Olisin voinut vannoa, että
suosikkicocktailimme nimi on orgasm. Tarkistus kotisivuilta paljasti drinkin nimen paljon
vienommaksi. Ajatusketjuni loogisuus on sinänsä hahmotettavissa: Päärynärommista,
sitruunamehusta, kookosmaitonektarista ja agavekaktuksesta rakennettu Lemon Pie Delicious kun
oli ulkoasultaan valkoista ja kuohuisaa.

*punastuu*

Joka tapauksessa drinkin herkullisuudesta kertoo jo sekin, että Manu, joka tavallisesti tilaa
ruokalistan antimia pedanttisessa järjestyksessä jämähti tällä yhteen ja samaan, hyväksi todettuun
juomaan.

Aika paljon rahaahan Millenniumissa sai kulumaan. Mutta koska vietimme viimeistä San
Franciscon iltaamme rakkaan ystäväni kanssa, ja koska harvoin pääsee kokemaan vegaanista
gourmethemmottelua, ei se omaatuntoa kaivertanut.

*) Valitettavasti lehteä ei voi tilata Suomeen. VegNewsillä on kuitenkin huikeat, vierailun
arvoiset kotisivut, joilta olen bongannut mm.vegaanipizzaohjeita.

580 Geary Street , San Francisco, CA 94102
(between Jones St & Shannon St)
Ma-to 17.30-21.30
Pe-la 17.30-22
Su 17.30-21.30
Suositellaanko vegaaneille: Mitä lämpimimmin. Elämys.
http://www.millenniumrestaurant.com/

2 kommenttia:

  1. Aah, San Franciscon kasvisravintolat... Edellisestä Herbivore-käynnistä on jo vuosi ja Millenniumista kaksi, mutta vieläkin kuola valuu suusta kun luen näitä. Kiitos nälkäisen syyspäivän piristämisestä! :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä kyllä,
    tuonnehan pitää tosiaan päästä uudestaankin!

    VastaaPoista